top of page
Søg

Katukina stammens chief

Tilbage i junglen var det en ære at være gæst hos Katukina stammen og modtage husly og mad af selveste stammens høvding - deres chief Fernando Katukina og hans skønne kone Francisca. Selvsagt var stammens andre shamaner også meget gæstfrie.

*

Vores primære kontakter var shamanerne Kaku, Levi og David og Fernando. Alle med livslang viden og 'arvet' kundskaber fra de tidligere shamaner og jeg vil gerne fortælle om Kaku's mestring af kambo, Levi's connection med Aya og rapé og David's viden om sananga og skovens mange andre planter og træer, men denne blog skal handle om Fernando i ære af hans minde.....han forlod vores fysiske verden mandag 1. februar 2021.


Her ses Fernando i den meget anvendte renselses proces som på engelsk kaldes en 'smudge' oversat frit et renselsesbad i røgen fra hellige blade og urter.

Fernando havde det mest behagelige væsen og var lederen der lod andre tale før han kom med sit bud på en given situation. Jeg husker ham siddende på balkonen på en lille træstol med et eftertænksomt blik på verden omkring ham. Hans råd om at observere og opleve denne verden med visdom samt hans spændende fortællinger om hans forgængeres traditioner og leveregler, har gjort et stort indtryk på mig. * Særligt husker jeg en eftermiddag, hvor jeg havde en personlig snak med ham (via tolk, da hverken mit portugisiske eller hans engelske var godtnok til en samtale) - en snak om både menneskelige ånder og skovens ånder/kræfter. Han fortalte mig, at hans bedstefar ville komme til mig den kommende nat og han forklarede at han kunne vise sig for mig som en af 3 forskellige dyretyper og at jeg skulle give ham besked på, hvilken af dem jeg havde mødt i drømmen den følgende dag. På vej til hængekøjen nede ved søen, den aften strejfede tanken da mig om drømme vitterlig kunne forudsiges på den måde men jeg valgte dog straks at lade tanken ligge for det mest indlysende var jo bare at sove på det og være åben overfor, hvad der kunne og ville komme til mig. * Næste dag kunde jeg fortælle, at bedstefaderen havde vist sig for mig først med hans meget tydelige ansigt og helt tæt på og derefter som en fugl - ikke bare en hvilken som helst fugl men en speciel blå fugl med blå skinnende lysstriber strålende ud fra sin krop. Den fløj opad i cirklende og legende, ja måske ligefrem dansende bevægelser. Meget smukt. *

Dagen inden jeg forlod Katukina stammen afgav jeg kambo 'eden' til Fernando og jeg havde endnu en mulighed for en afsluttende snak om besøget. Igen havde han en særlig ting til mig. Denne gang mest af alt en udfordring om at sidde med kambo 2 gange hver uge i 3 måneder. Det var noget af en challenge men også en enorm gave, idet det alt andet lige ville give mig en unikt indblik i kambo medicina'en som jeg har brugt lige siden. I sandhed en unik medicin 🐸 🙌🏻 * Med en sidste hilsen til Chief Fernando slutter jeg her med order fra opslaget på social medie....


 

My teacher in the lovely forest and a person I will never forget. Fernando had the most calming and informing way of teaching us about their tribe and their traditions.

The hours gathering on his porch seems distant now but I know that in dreams and spirituality he is closer than ever. To this man I made the Kambo pledge....

*

He will now travel on with his ancestors and maybe visit in dreamtime like his own ancestors did - I know since I'v experienced it myself exactly as he predicted that his grandfather would.

*

My heart goes out to the entire Kanawara village and the whole Katukina tribeMay you rest in piece forever grateful...💚🤗🐸


HAUX HAUX 52 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page