top of page
Søg

Kan du høre Kambo frøen kalde?


Kambo sapo acate treefrog kambodk Kambo Danmark
Kambo frøen i sit naturlige miljø på en gren højt oppe i et løvtræ.

Kambo frøen hedder egentlig Phyllomedusa Bicolor og er en meget grøn løvtræsfrø, der naturligt bor i jungler og lever om natten. Den er særlig udbredt i Amazonas junglen i Braziliens vestlige og norddele del samt i Peru’s østlige. Disse områder er stadig rimelig uberørt regnskov som er vigtige for phyllomedusa bicolors habitat. Nogle mener, at frøen ikke producerer så godt et kambo sekret, hvis ikke den lever vildt.

I regnskoven har phyllomedusa bicolor ingen naturlige fjender, idet dens forsvarsmekanisme er super effektiv til at beskytte frøen uden dog at dræbe eller skade dyret som forsøger at angribe. Samtidig har sekretet nogle positive indvirkninger på os mennesker som de indfødte i regnskoven har opdaget gennem mange mange generationer. Sekretet har mange navne. Det mest kendte er kambo, men det kendes også under navnet sapo eller acate. Nogle staver det lidt anderledes ala kambu eller kampo.

Kambo sapo acate frog kambodk Kambo Danmark
Et close up af Kambo frøen - den ser kærlig og tilfreds ud 🐸

Kambo frøen udskiller sit forsvarssekret når det føler sig truet uanset hvad som truer det. I junglen sker dette hurtigt og effektivt, hvis et dyr har taget frøen i munden med intentionen om at æde den, spytter dyret hurtigt kambo frøen ud igen. Måske tilmed får kvalme og kaster op, som vi også kender det som reaktion på sekretet. Kambo frøen er derfor ikke en truet dyreart men lever i bedste velgående, der hvor dens naturlige habitat regnskoven er vild og uberørt nok.

Kambo frøerne er også familiedyr og hannen og hunnen bliver sammen. Når hunnen lægger æg, er det i en skal af blade som er klistret sammen med sekretet. Sekretet beskytter så æggene til de er klar til at droppe ned i det underliggende vand og blive haletusser inden de vokser sig store og bliver til voksne kambo frøer.

kambo kambodk kambodanmark frog frø
Her har jeg lige et 'moment' med Kambo frøen inden den sættes tilbage i den vilde jungle.


Når de indfødte ’høster’ kambo sekretet fra phyllomedusa bicolor, gør det de hurtigt og så nænsomt som de kan. Deres historie overbringer nemlig, at de skal passe godt på kambo frøerne og give dem kærlighed, da det er deres egne forfædre som har transformeret sig. Kambo frøen er deres eget kød og blod. De kalder derfor også så de kan finde hinanden ude i junglen om natten – lyt til Kambo frøens kalden, tryk på det usynlige felt her😅🔜 frøen kalde her. Brug din browsers 'back' knap for at komme tilbage hertil.

75 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page